Gloeilamp of LED-lamp, het verschil
Klanten vragen ons wel eens welk soort lamp je kan gebruiken. Gloeilampen kent bijna iedereen, maar zijn steeds minder algemeen verkrijgbaar. Wat is het verschil met en wat zijn de voordelen van een LEDlamp ten opzichte van de goeie oude gloeilamp?
Wat is een gloeilamp precies?
De bekende gloeilamp bestaat uit 2 geleiders met een gloeidraad ertussen in een zuurstofarme glazen bol. De electriciteit wordt hier doorheen geleid, de gloeidraad wordt dan zo heet dat er licht vanaf komt. Dat is gelijk één van de nadelen: 90% van de energie zit in het opwekken van warmte. Licht is een bijproduct. De gloeilamp wordt dan ook erg warm, wat in het steeds warmere klimaat van Nederland inmiddels een nadeel is geworden. Door de slijtage van de gloeidraad (heet – afkoelen – heet – enz.) gaan ze niet zolang mee. Ook al zijn ze goedkoop, vele keren een euro maakt al snel een tientje! Een derde nadeel is de ongerichtheid van de lichtbundel. Met een 360° bundel gaat veel licht verloren op je werkvlak, bijv. omdat het naar het plafond schijnt.
Een groot voordeel is de warme lichtkleur (2700 Kelvin), wat de eerste ledlampen maar moeilijk konden benaderen. Inmiddels is dat anders.
Wat is dan een LED lamp?
Uiterlijk lijkt de LED lamp sterk op de bekende gloeilamp. LED betekent “Light Emitting Diode”. De electriciteit gaat nu niet door een gloeidraad maar wordt tussen elektroden geleidt, in de halfgeleider ontstaat hierdoor licht. Er wordt geen energie besteed aan verhitting, waardoor een LED lamp niet alleen koeler is maar ook efficienter met energie omgaat. Ten opzichte van een gloeilamp gaat een LED lamp zo’n 35 tot 50 keer langer mee. Het is dan wel iets duurder maar je kan er veel langer mee doen, wat zich op de lange duur terugverdient en het is makkelijker in gebruik (want er is minder vaak vervanging nodig).
De lichtbundel zit tussen 8° en 360°, waarmee de LED lamp allerlei mogelijkheden biedt. Van het uitlichten van specifieke dingen tot het gebruik in een woonkamer ter vervanging van een gloeilamp. Tegenwoordig zijn er vele kleuren en kleurweergaven mogelijk, van kaarslicht (1700 Kelvin) tot daglicht (6500 Kelvin), waar voor een gloeilamp alleen de optie warm wit geldt (2700 Kelvin).
Het grootste nadeel van de LEDlamp is dat de aanschaf ervan duurder is dan de gloeilamp, maar het is betrekkelijk snel terugverdient doordat het minder vaak hoeft te worden vervangen. Daarbij gaat een LEDlamp efficienter met energie om, wat op den duur in de energiekosten scheelt. De prijs voor de LED daalt door de verhoogde vraag en beter productieproces.
Samenvatting
De voor- en nadelen op een rijtje.